Hasznos információk

Hírek, aktualitások

Öt százalékra csökken a lakásépítés áfája
CSok

Hétfőn a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján a következő négy évben a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökken - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz kongresszusán.Az újraválasztott pártelnök beszédében elmondta, a következő években a polgári berendezkedésért fognak dolgozni. Ennek fontos része a magyar családok támogatása, mert nélkülük nincs erős és sikeres ország. A cél, hogy minden család feje felett legyen saját fedél, ezért javasolják a lakásépítési áfa csökkentését is - közölte.

Viszlát, építési engedély: az önkormányzatoknak senki sem szólt?
műszaki ellenőr

Azzal, hogy nem kell építési engedélyt kérni egyes lakóházakra, megszűnt az önkormányzati kontroll a településkép felett. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy az építési törvény módosításával - amelyet ma Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentett be Kormányinfón - a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új lakóházak építésénél gyakorlatilag megszűnt a polgármester településképi véleményezési lehetősége, és ezzel lehetetlenné válik az egységes településarculat kialakítása, megőrzése.

"... Valamely építmény vagy műtárgy végrehajtásához szükséges építési műveletek léptékét és terjedelmét az építész belátása szerint a szükséghez képest szabja meg ..."
- Dr. Möller Károly