Hasznos információk

Hírek, aktualitások

Több százezer CSOKosra számít a kormány
CSok

December utolsó napjaiban a kormányzati kommunikációban minden a csokról, vagyis a megújult családi otthonteremtési kedvezményről szólt. A trend idén is folytatódik, szombaton Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, és Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára tartott közös sajtótájékoztatót, hogy a program részleteit ismertessék. Az új otthonteremtési program legfontosabb részleteiről már írtunk, ezeket ebben a korábbi cikkünkben olvashatják, és az azóta felmerülő olvasói kérdésekre is igyekeztünk válaszolni.Novák Katalin is próbálta a napokban felmerült félreértéseket tisztázni, ezért kiemelt néhány fontosabb részletet az általa az elmúlt 25 év legjelentősebb otthonteremtési programjának nevezett csomagról. Elismételte, hogy három különböző részből áll:
a szűk értelemben vett csokból, vagyis a gyerekvállalásért igényelhető, vissza nem térítendő támogatásból, amelynek az összege három gyerek esetében maximum 10 millió forint,
a szintén 10 millió forintig igényelhető kedvezményes hitelből,
és az építkezésekre vonatkozó áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkentéséből.

10 kérdés, 10 válasz az új csokról
műszaki ellenőr

Óriási az érdeklődés a 10+10 milliósra kibővített csok iránt, amelynek részletei a Magyar Közlönyben kedd délután megjelent kormányhatározatból derültek ki. A bonyolult jogszabály legalapvetőbb elemeiről tájékozódhat korábbi cikkünkből, de azóta felmerültek olyan részletkérdések, amelyek sokakat érinthetnek, ugyanakkor a válasz rájuk a határozatból nehezen olvasható ki vagy ellentmondásosnak tűnik. Az Index postaládájában is sok olvasói kérdés landolt, amiket most megpróbálunk megválaszolni.

"... Valamely építmény vagy műtárgy végrehajtásához szükséges építési műveletek léptékét és terjedelmét az építész belátása szerint a szükséghez képest szabja meg ..."
- Dr. Möller Károly